Przewodnik po cholesterolu

Przewodnik po cholesterolu

Istnieją 2 podstawowe źródła cholesterolu

Jest wytwarzany w organizmie człowieka przez wątrobę. Aby tego dokonać, łączy w sobie szereg dwu-węglowych oktanów i buduje 27-węglowe cząsteczki cholesterolu. Źródła żywności, stosowane przez wątrobę do tej cząsteczki to: alkohol, tłuszcze, białka, cukry i węglowodany złożone.drivelan efect

Może być spożywany w żywności. Nazywa się to cholesterol żywieniowy. Tylko pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol. Produkty roślinne są pozbawione cholesterolu. Żywności, która zawiera dużą ilość cholesterolu to: mięso z organów (500-1700 mg / 120g), jaja (210 mg każde), chude mięso (70 mg / 120 g), masło (60mg na 2 łyżki), sery (30 mg na 30 g) , śmietana (40 mg na 30ml).drivelan prix

Cholesterol w krwiobieguforskolin pregledi

Cholesterol krąży w naszej krwi jako “lipoproteina”, który jest paczką tłuszczu, cholesterolu i białka. Dwa główne rodzaje lipoprotein to: lipoproteiny o małej gęstości (LDL) i lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL). W prostych słowach, lipoproteiny LDL transportują cholesterol z wątroby do reszty ciała, podczas gdy HDL prowadzi go z powrotem do wątroby. LDL jest tym złym. To lipoproteiny składują nadmiar cholesterolu w ścianach naszych tętnic, który (po czasie) zawęża przejście tętnicze (w procesie znanym jako miażdżyca) i przyczynia się do chorób serca, zawału serca i udaru mózgu. W przeciwieństwie do LDL, HDL jest dobrym policjantem: wymiata nadmiar cholesterolu.drivelan επίδραση

Cel diet obniżających cholsterolfito spray beoordelingen

Funkcja diety na obniżenie cholesterolu jest dwojaka: niższe stężenie cholesterolu całkowitego, a także zmniejszenie ilości cholesterolu LDL we krwi. Mówiąc prościej, jeśli chcesz poprawić swój poziom cholesterolu poprzez dietę, powinieneś:macho man composition

Ograniczyć spożycie pokarmów zwierzęcych, które zawierają cholesterol

Ograniczyć spożycie produktów, które podnoszą LDL- Jeść dużo żywności, która podnosi HDL

Zdrowy poziom cholesterolu i genetyka

Ani całkowita ilości cholesterolu we krwi (cholesterol w surowicy), ani nasz HDL / LDL jest zależny wyłącznie od żywności, którą jemy. Zróżnicowanie jest również zależne od naszych genów i historii rodziny. Niektóre osoby mogą spożywać żywność o wysokiej zawartości cholesterolu lub mieć dietę wysokotłuszczową, i nigdy nie mieć podwyższonego poziomu cholesterolu. Podczas gdy inni, mają dietę niskotłuszczową, mogą mieć wysoki poziom cholesterolu. U osób otyłych, stężenie cholesterolu w surowicy może być niższe niż u osób, których waga jest normalna.

Zmiana nawyków żywieniowych zmniejsza poziom cholesterolu u większości osób

Pomimo faktu, że geny mogą wpływać na poziom cholesterolu, wpływa to na stosunkowo niewielką część populacji. Większość ludzi może kontrolować swój poziom, poprzez przestrzeganie diety obniżającej poziom cholesterolu.

Czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca

Podwyższone stężenie cholesterolu jest ważnym, niezależnym czynnikiem ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Jednakże, istnieje kilka innych czynników ryzyka miażdżycy, w tym:

Występowanie w rodzinie chorób serca / wysokiego stężenia cholesterolu we krwi

Wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie)- Palenie papierosów

Otyłość (szczególnie otyłość brzuszna)

Stres

W związku z tym, jak również przestrzeganie diety obniżającej cholesterol, te czynniki muszą zostać uwzględnione w ramach programu redukcji cholesterolu. Metody odżywiania mogą pomóc w ograniczeniu czynników ryzyka chorób serca. Małe spożycie sodu obniżenia ciśnienie krwi, a dieta ograniczająca spożycie kalorii może zmniejszyć otyłości. Redukcję stresu najlepiej osiągnąć poprzez ćwiczenia, które stają się stałym elementem codziennego życia.

Alkohol w diecie na zdrowe serce

Umiarkowane picie – zwykle między 1 a 2 jednostek alkoholu dziennie – wydaje się mieć ochronne działanie na serce u mężczyzn w wieku 40 lat i kobiet po menopauzie. Jedna jednostka alkoholu, to z grubsza 220ml zwykłego piwa lub mały kieliszek wina. Cięższe picie może przyczynić się do zaburzenia pracy serca, w tym nadciśnienia i udaru mózgu. Na przykład, dla każdej jednostki powyżej limitu, skurczowe ciśnienie tętnicze może być podniesione o 1mmHg.

Badanie kontrolne

Jeśli uważasz, że masz podwyższony poziom cholesterolu we krwi, pierwszym krokiem jest, sprawdzenie poziomu tłuszczów we krwi. Jest to szczególnie ważne dla mężczyzn powyżej 40 roku życia i kobiet po menopauzie. Pamiętaj, że nie ma prawie żadnych objawów podwyższonego poziomu cholesterolu, a wiele ataków serca występuje bez symptomów medycznych.

reklama

Styl życia